Maddenin Ayırt Edici Özellikleri

 

                                               

           A.Kaynama Noktası:

 Kütle ve hacim maddelerin, ölçülebilen ortak özellikleridir. Maddelerin kendine özgü özellikleri de vardır.

     Maddeleri tanımayı ve diğerlerinden ayırmayı sağlayan özelliklere,ayırt edici özellikler adı verilir.Kaynama,erime ve donma noktası ile yoğunluk maddenin ayırt edici özellikleridir.Su,etil alkol ve aseton gibi sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır.Ancak bu sıvılar aynı sıcaklıkta kaynamaz. Isıtılan sıvıların sıcaklıkları,kaynama başlayıncaya kadar artar.Su,ısıtılırken sıcaklığı 100 C oluncaya kadar sıcaklığı artar.Su ısıtılmaya devam edildiğinde sıcaklıkta artış olmaz.Bu durumda suyun kaynama sıcaklığının 100 C olduğu anlaşılır.Sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklıklar farklıdır.Etil alkol,aseton ve eter gibi saf sıvıların kendine özgü kaynama sıcaklıkları vardır.Örneğin eter 64 C’ta kaynar.Sıvıları kaynama sıcaklıklarına bakarak ayırt edebiliriz.

    B.Erime ve Donma Noktası

Bir katı maddeye ısı verildiğinde, maddenin sıcaklığında belirli bir değere kadar artış olur. Daha sonra madde sıvı hale geçene kadar sıcaklık sabit kalır. Sabit kalan bu sıcaklığa maddenin erime sıcaklığı adı verilir.

Sıvı maddenin miktarı kaynama sıcaklığını etkilemediği gibi katı maddenin miktarı da erime sıcaklığını etkilemez. Madde miktarı yalnızca kaynama ya da erime süresini  etkiler. Bir saf maddenin erimeye başladığı sıcaklıkla, donmaya başladığı sıcaklık aynıdır.Örneğin;su 0c’ta donar,buz ise aynı sıcaklıkta erir.Maddeler hangi sıcaklıkta eriyorsa,sıvı Halide aynı sıcaklıkta donar.Donma süresince sıcaklık sabit kalır.Maddelerin erime ve donma sıcaklıklarının bilinmesi,onların kullanılmasını kolaylaştırır.Bazı maddelerin erime ve donma sıcaklıkları aşağıda gösterilmiştir.

SAF MADDE                              ERİME ve DONMA SICAKLIĞI (C°)

Etil alkol                                                     -117

Cıva                                                             -39

Su                                                                 0

Naftalin                                                         80

Kükürt                                                           119

Kurşun                                                          327

Bakır                                                              1084

Demir                                                             1535

      C.Yoğunluk

     Suda çözünmeyen katılardan bazıları suda yüzer bazıları ise batar. Suda yüzen maddeler, kütleleri artırılsa da suda batmaz. Kütlesi büyük tahta parçaları suda yüzerken, küçük taş parçaları suda batar. Bu durum, suda yüzme ve batmanın sadece kütleyle ilgili olmadığını gösterir. Aynı maddeden hem küçük hem de büyük hacimli parçalar suya atıldığında iki parçanın da ya yüzdüğü ya da suda battığı görülür. Buna göre, suda batmaya da yüzmenin sadece hacimle ilgili olmadığı söylenebilir. Suda yüzme batma, hacim ve kütle değerlerinin her ikisiyle birden ilgilidir.

       Hacimleri eşit olan iki farklı madde tartıldığında kütlelerinin farklı olduğu görülür. Hacmine oranla, kütlesi büyük olan maddelere yoğun maddeler adı verilir. Eşit hacimli iki farklı katıdan kütlesi büyük olan daha yoğundur. Yoğun olan maddenin birim hacmindeki madde miktarı daha fazladır.

       Bir maddenin birim hacminin kütlesine yoğunluk denir. Birim hacmi 1mL olarak alınır. Bu durumda bir maddenin 1mL sinin kütlesi, o maddenin yoğunluğunu verir.Bir maddenin yoğunluğunu hesaplamak için kütle ve hacminin bilinmesi gerekir.Bir maddenin yoğunluğu,

         Yoğunluk=Kütle/hacim eşitliği ile bulunur. Yoğunluk birimi g/mL dir. Suyun yoğunluğu 1 g/mL dir. Bu durumda yoğunluğu 1 den büyük olan maddeler suda batar.Küçük olan maddeler ise suda yüzer.Demirin yoğunluğu 7,8 g/mL,buzun yoğunluğu ise 0,9 g/mL’dir.Buna göre demir suda batar buz ise suda yüzer.(SF:330-331)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s